София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Brexit срива пазара на имоти във Великобритания

Инвеститорите са изтеглили 10 % от капиталите си

Brexit срива пазара на имоти във Великобритания

Инвеститорите са изтеглили 10 % от капиталите си

4 годиниИкономика 4 Боряна Райчева


Пазарът на бизнес имоти в Лондон изглежда преживя първоначалния шок след вота за Brexit, макар и инвеститорите да са по-предпазливи. Вотът за напускане на Европейския съюз (ЕС) във Великобритания е предизвикал най-големия отлив на дребни инвеститори от фондовете за имоти, отчитан някога, съобщава Financial Times.
Клиенти на фондовете за имоти от отворен тип на Острова са изтеглили над 3 млрд. паунда през първите осем месеца на годината, сочат данни на Асоциацията на инвеститорите, цитирани от изданието.
 
Това е почти една десета от активите под управление на отворените фондове за имоти в страната, допълва организацията.
 
За сравнение, по време на кризата през 2008 г. тегленията са били под 5 на сто от общите активи на отворените фондове за инвестиции в имоти (под 500 млн. паунда), показват още данните.
 
Заради паническото бягство на дребните инвеститори след вота за Brexit, в който 52% от британците поискаха страната им да напусне ЕС, водещите отворени фондове за инвестиции в имоти, сред които M&G, Standard Life и Aviva Investors, спряха временно обратните изкупувания. Фондовете искаха да си дадат време, за да продадат активи и с получените средства да удовлетворят претенциите на инвеститорите.
 
Няколко фонда вече възстановиха дейността си след осъществени успешни продажби. Други обаче остават затворени и според анализатори остава да се види дали реакцията им е била оправдана.
 
Експерти посочват, че пълното въздействие на Brexit върху пазара на бизнес имоти ще се види след доста повече време, защото по-важно е да се види как ще се оформи напускането на ЕС и какви ще са взаимоотношенията между Лондон и Брюксел накрая.