София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Британският посланик в Иран се оправда, че не е участвал в протестите

В събота съобщиха, че иранските органи са задържали и освободили Робърт Макайр

12:06 ч. 12.01.2020 г.Политика 76

Британският посланик в Техеран Робърт Макайр отхвърли обвиненията на иранските власти, че участва в и протестира в Техеран. Дипломатът написа за това в Twitter.

"Мога да потвърдя, че не съм участвал в демонстрациите! Отидох да участвам в това, което беше обявено за бдение в памет на жертвите на катастрофата на украинския самолет. Нормално е да се отдаде уважение на жертвите, някои от които бяха британски. Напуснах сцената пет минути по-късно, когато някой започна да скандира “, каза посланикът.

В събота съобщиха, че иранските органи са задържали и освободили Робърт Макайр няколко часа по-късно, защото той твърди, че е участвал в протест и се е опитал да поведе тълпата по време на демонстрация в близост до Техническия университет на Амир Кабир. Тасним отбеляза, че в неделя посланикът ще бъде повикан в иранското външно министерство във връзка с инцидента. Според Ройтерс , в събота в няколко градове на Иран, включително Техеран, започнаха антиправителствени демонстрации на фона на признаването на Иран за отговорност за катастрофата на украинския самолет Boeing 737.

Британският външен министър Доминик Рааб нарече задържането на посланика грубият случай на нарушение на международното право.