София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Българи изнудвани с фалшиви порноклипове в Интернет

И шефът на киберсигурността в ГДБОП е под прицел

Българи изнудвани с фалшиви порноклипове в Интернет

И шефът на киберсигурността в ГДБОП е под прицел

1 годинаКрими 24 Боряна Райчева


Десетки българи са били изнудвани с фалшиви порноклипове в Интернет, разкри разследване на Нова телевизия. 

Маргарита Радославова и Милена Димова са едни от жертвите на изнудваческата схема. По техни признания са им били искани пари, за да не попадне "порноклип с тяхно участие в Мрежата". 

Според експерти по киберсигурност мишени на престъпниците стават потребители с пробити пароли на малки сайтове - например университетски, или на сайт за цветя от 90-те, някои от които не са били обновявани. 

Изнудвачите давали и определен срок - в повечето случаи - до 24 часа. Ако дотогава набелязаният човек не плати сумата, която варирала от неколкостотин до няколко хиляди долара, щели да качат клипа с порносъдържанието в Интернет.

Изнудваните са били подбирани на случаен принцип, твърдят авторите на разследването, като в схемите им са попадали и 10-годишни деца, а една от последните им жертви станала българка на 74 години. 

Особено се притеснявали за репутацията си политици и бизнесмени, сочат още експертите. 

Те твърдят, че киберизмамниците боравели с криптовалута и изисквали плащанията да стават чрез мними ваучери в биткоини. Така схемата ставала изключително трудна за проследяване. 

Самият шеф на отдел "Киберсигурност и компютърни престъэпления" в ГДБОП Явор Колев е бил взет на прицел от изнудвачите.

Той каза, че почти нямало човеик, който да не е попадал на порносайтове.

По негови думи изнудвачите атакували и самия него по три пъти на ден, въпреки че виждали, че се включва от служебен специализиран сайт.

Колев посъветва в никакъв случай да не се плаща на киберпрестъпниците, защото по този начин се навлизало "в една спирала", от която излизането било много трудно.