София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Бум на бебета у нас в края на 2020 година

Само в „Шейново“ на бял свят са се появили почти 2 500 новородени
7 мОбщество 346 Златина Петкова

Бум на бебета у нас в края на 2020-та година отчитат от Националния статистически институт. Само в столичната баница „Шейново“ на бял свят са се появили почти 2500 новородени. Оттам припомнят, че толкова много бебета за година са имали последно през 2011-та.

 „Навлизаме в периода, в който започват да раждат жените, които са забременели по време на първия локдаун. Искрено се надявам това да продължи и сега”, коментира директорът на „Шейново” д-р Румен Велев.

Средно 200 бебета се раждат в болницата всеки месец, като пикът се наблюдава през последните два. Според д-р Велев това се дължи не само на изолацията вкъщи.

„Най-важният фактор е броят на жените в детеродна възраст. Преди 30 години - около 1990-а, имаше малък пик на раждаемостта. Освен това, част от жените в детеродна възраст, които бяха напуснали страната, се върнаха у нас”, добави директорът на болницата.

Коефициентът на плодовитост също се е повишил, отбелязва медикът - от 1,24 преди години на 1,58 сега, което означава, че по-малко жени раждат повече деца.