София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Бюджетната комисия одобри Закона за държавния бюджет

"Бюджетът е балансиран", посочи финансовият министър
7 мЕвроком 266

Бюджетна комисия одобри на първо четене Закона за държавния бюджет за 2021 г., предаде репортер на Агенция "Фокус". Комисията по бюджет и финанси одобри проектобюджета с 10 гласа "за", "против" -7 и без въздържали се.

Приоритетите на бюджет 2021 са политиката по доходите, образованието, здравеопазването, социалната и пенсионната политика и отбраната. В Бюджет 2021 са осигурени допълнителни средства, както следва: 474,0 млн. лв. за увеличение на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 250 лв. на 300 лв., считано от 1 януари 2021 г.

"Бюджетът за 2021 г. беше разработен в безпрецедентни условия, при които огромен брой държави, включително и България се бореха с всички сили и средства за ограничаване разпространението на пандемията от COVID-19 и последвалия спад на икономическа активност и заетост. Бюджетът за 2021 г. е продължение на провежданата последователна и балансирана фискална политика в последните години в условията на макроикономическа стабилност", подчерта министърът финансите Кирил Ананиев.

БСП не подкрепи бюджета при гласуването.

„Като гледам часовника, ние сме на път да направим със сигурност световен рекорд да минат три бюджета за три часа. Много е вероятно да изпреварим други новини в CNN“, каза проф. Гечев.

„Това е проект за бюджет без реформи. Нямаше реформи в здравеопазването. Резултатите са налице, не е необходимо да изтъквам аргументи. Нямаше реформи в областта на образованието", категоричен бе той.