София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Черна гора слага акциз на сладоледа

Хазната иска да събира допълнителни пари

3 годиниРазвлечение 5

Черна гора слага акциз на сладоледа. Увеличаването на акцизите би увеличило бюджетните приходи с около 16,8 милиона евро.

От 1 юли в Черна гора значително ще бъдат увеличени акцизите върху тютюневите изделия и алкохолните напитки, а освен това се въвеждат такива върху сладоледа, захарта и какаовите продукти, предава РТС.

Съответното е предвидено в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за акцизите, който беше представен от правителството „с цел да се потиснат негативните ефекти, които употребата на тютюневи изделия, алкохолни напитки и продукти с добавена захар имат върху здравето на граждани“, заявиха от кабинета в Подгорица.

Измененията предлагат увеличаване на акциза за фино нарязан тютюн от 45 евро на килограм на 55 евро, за други тютюни - от 25 евро на 35 евро за килограм.

Предложеният закон планира да увеличи акциза върху газираните напитки от 25 на 35 евро на хектолитър и да въведе акциз върху захарта, какаото и продуктите за сладолед, който ще бъде в размер на 0,6 евро за килограм.

Предвижда се да се увеличи размерът на акциза върху бира от пет на седем евро на обемно алкохолно съдържание на хектолитър бира, както и върху пенливи вина от 35 на 40 евро на хектолитър, както и да се въведе акциз върху други непенливи ферментирали напитки от 35 евро на хектолитър.