София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЧЕТВЪРТИ ДЕН: Руснаци продължават да оказват почит пред гроба на Навални

Канада обяви нови санкции срещу Русия

1 месецОбщество 4 Антония Лазарова

В четвъртия ден от погребението на руския опозиционер Алексей Навални в Москва, в понеделник стотици хора продължават да се стичат на Борисовското гробище, за да му окажат последна почит. В неделя много от дошлите не успяха да положат цветя върху могилата, тъй като в 17 часа гробището беше затворено.

Въпреки наложеното от руските власти ограничение за времето, което хората можеха да останат край гроба - колкото да оставят цветята, то не стигна на поклониците. След затварянето на вратите на гробището, останалите отвън започнаха да скандират "Навални" и да хвърлят цветята през оградата, а в понеделник отново се оформи опашка от дошли да се сбогуват с най-яростния критик на руския президент Владимир Путин.

От положените цветя на практика вече не се вижда кръстът на гроба, който обичайно е висок 1.7 метра, отбелязва руското издание Медуза.

В същото време Канада обяви нови санкции срещу руски официални представители, свързани със смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални и с "грубите и системни нарушения" на правата на човека от страна на Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Новата серия канадски санкции са насочени срещу шест високопоставени руски длъжностни лица и служители на прокуратурата, съдебната система и службите за изпълнение на наказанията. Според изявлението на Отава те "са участвали в нарушаването на човешките права на Навални, в жестокото му наказание и в крайна сметка в неговата смърт".

"Заедно с нашите партньори Канада ще продължи да оказва натиск върху руското правителство да проведе пълно и прозрачно разследване на смъртта на Навални", добави външната министърка Мелани Жоли.

След смъртта на Алексей Навални, яростен критик на Владимир Путин, правителството на Джъстин Трюдо привика руския посланик в Канада, за да "поиска пълно и прозрачно разследване" на смъртта му. Руският опозиционер почина на 16 февруари при неясни обстоятелства в арктическа затворническа колония, където излежаваше 19-годишна присъда за "екстремизъм". Той беше на 47 години.

Семейството му, близките му и много западни лидери обвиняват руския президент Владимир Путин за смъртта му, която определят като "убийство" - обвинения, които Кремъл категорично отхвърля. Самият руски държавен глава все още не е коментирал смъртта на основния си политически опонент, чието име той никога не произнася, отбелязва АФП, цитирана от БТА в понеделник.