София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Д-р Увалиев: Шансовете да оцелееш след дълго време на апаратно дишане са индивидуални

"30-40 дни сме се опитвали да върнем пациенти с коронавирус, но не винаги успяваме"
34 сЗдраве 395

„Шансовете да оцелееш след 92 дни на апаратно дишане са индивидуални, но определено е резултат, с който екипът може да се гордее.“ Това заяви ръководителят на COVID отделението в "Аджибадем Сити клиник" д-р Николай Увалиев пред БТВ, след като 50-годишен мъж е изписан, сега е в добро състояния и няма данни за дихателна недостатъчност.

Плод на усилията на всички в болницата беше това, както и доверието, което ни гласува семейството му, добави медикът.

„Всички пациенти, болни от коронавирус, достигнали до апаратно дишане, са с много голям риск за фатален край – 40-80%, в някои случаи до 90% смъртност при достигане до апаратна вентилация“, уточни д-р Увалиев.

Затова е много важно на време да се диагностицира коронавирусът, да се приемат лекарства и ако е необходимо да се хоспитализират болните, обясни още той.

Увалиев призна, че имат и неуспехи при хора на апаратно дишане в практиката си и това много ги разстройва, защото са се борили до край за техния живот.

"30-40 дни сме се опитвали да върнем пациенти с коронавирус, но не винаги успяваме", каза още той.

Д-р Увалиев заяви, че COVID отделението му е препълнено, а и има пациенти с данни за дихателна недостатъчност, но се надява натискът да се намали.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!