София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Денков: Държавата ще продължи подкрепата за Западно- и Средноевропейската епархия

Исторически момент е придобиването на храма „Св. св. Кирил и Методий“, добави митрополит Антоний

2 месецаОбщество 21 Кристияна Стефанова

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний изразиблагодарността на клира и енориите в Западно- и Средноевропейската епархия към министър-председателя акад. Николай Денков за всичко, коетобългарската държава прави за тях. „Оценяваме това, което правите. От българската държава има разбиранеза мисията ни“, обърна се към премиера митрополит Антоний.

 

Той определи като исторически момент забългарската общност придобиването на храмаСв. св. Кирил и Методий“ в Щутгарт, което вече е факт. Презсептември т.г. Министерският съвет отпусна половинмилион лева, с които общата подкрепа от държаватанадхвърля 1,2 млн. лв.

 

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний запознаакад. Денков и с напредъка по реконструкцията и разширяването на Българската православна църкваСвети Иван Рилски” в Лондон. За проекта с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати800 хил. лв. След приключването на ремонтнитедейности храмът ще може да бъде духовен дом на до150 вярващи. Така с изграждането му ще се разрешипроблемът с осигуряването на храм, който да подкрепябългарската общност в Лондон. За довършването напроекта е необходимо допълнително финансиране, обясни Западно- и Средноевропейският митрополитАнтоний. Министър-председателят увери НеговоВисокопреосвещенство, че с бюджета за 2024 г. държавата ще подкрепи завършването на проекта. Западно- и Средноевропейският митрополит Антонийотбеляза, че по този начин държавата ще направи цененподарък на българската общност в Лондон.