София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Die Zeit: Защо партията на Путин отслабва?

"Има три причини за това и една от тях е свързана със самия Путин"

Die Zeit: Защо партията на Путин отслабва?

"Има три причини за това и една от тях е свързана със самия Путин"

8 месецаПолитика 5 Боряна Райчева


"В Москва кандидатите от одобрената от държавата опозиция спечелиха 20 от 45-те мандата. Правителството се утешава с факта, че кандидатите oт партия "Единна Русия" са пробили път в повечето градове, но не и в най-важните.
Защо партията отслабва? Немското издание на Die Zeit се чуди.

"Има три причини за това и една от тях е свързана със самия Путин."

"След като Путин създаде Единна Русия, така че да заеме място в регионалните парламенти за него. Но много руснаци са уморени от държавната власт. Те едва отиват до урните и недоволството в някои градове се разля по улиците. (.. .) Правителството реагира несигурно на протестите. В началото прекалено пасивно, после твърде жестоко и накрая объркано, защото много хора не се поддадоха на сплашването. (...) Нещо е нарушено в отношенията между правителството и хората ", казва авторът на публикацията Майкъл Туман.

„Втората причина за слабостта на партията Путин е тактиката на ловката опозиция“, смята журналистът. "Поради изключително ниската избирателна активност, общинските избори могат лесно да бъдат повлияни“.

"И най-накрая слабостта на партията е свързана със самия Путин. Той не е демократ, за него е важен висок рейтинг. Системата му се основава на лично одобрение от гражданите на президента. Когато за първи път действа като кандидат през 1999 г., политическите стратези обясниха избора на сив бюрократ от специалните служби: Предполагаше се, че Путин ще постави нещата в ред, че отново ще вдигне държавата ", пише Туман. Тогава Путин стана този, който „ще отмъсти за унизената руска нация“: ще върне Крим, ще спре НАТО и ще отблъсне Америка.

Днес системата на Путин „се основава на многохилядна полиция и войници, които осигуряват вътрешен ред, на съдии, следователи и разузнавателни агенции.“ "Но за Путин е неприятно да зависи повече и повече от този втори стълб на своята власт. Колкото повече зависи от апарата за сигурност, толкова по-малко стабилна става неговата сила", заключава Die Zeit.