София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Димитър Марков: Гешев ще трябва да даде оценка за Цацаров

"Въпреки шумните акции прокуратурата не може да убеди обществото, че си върши работата"

Димитър Марков: Гешев ще трябва да даде оценка за Цацаров

"Въпреки шумните акции прокуратурата не може да убеди обществото, че си върши работата"

49 мПолитика 319 Галин Тозев


В един момент прокуратурата ще трябва да рязясни какво се е случвало години наред, докато начело на държавния орган е стоял Сотир Цацаров. Това заяви Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията за предаването „Преди всички“ по БНР. Той смята, че въпреки шумните акции, прокуратурата все още не спечелила доверието на хората и ще дойде момент, в който Гешев ще трябва да даде оценка на Цацаров. 

„Колкото по-активна и в общественото пространство става прокуратурата, колкото повече шумни случаи влизат във фокуса на общественото внимание, толкова повече в обществото ще назряват въпросите защо тези случаи, които очевидно не датират от тази година, са били извън радара на прокуратурата при мандата на нейния предходен ръководител. Това е нещо, на което г-н Гешев в един момент ще трябва да намери адекватен отговор. Прокуратурата в момента работи по неща, по които г-н Цацаров в неговия мандат би трябвало да е знаел, би трябвало да е видял и би трябвало да е направил – поне част от нещата, които новият ръководител прави."

Марков определи обществените очаквания относно "Апартаментгейт" като пресилени и подтикнати повече от шума около случая в медиите, отколкото от приложените санкции през механизмите на държавата. 

Анализаторът подчерта, че в обществото ясно се вижда агресивният подход към едни и пренебрежението на други теми от страна на прокуратурата. 

Снимка: www.csd.bg