София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 12 °C
Варна 15 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доц. Атанас Мангъров: Мерките към възрастните са като към животни

Според инфекциониста в 80% от случаите коронавирусът минава без симптоми

Доц. Атанас Мангъров: Мерките към възрастните са като към животни

Според инфекциониста в 80% от случаите коронавирусът минава без симптоми

2 месецаОбщество 66 Златина Петкова


“Новите мерки на Националния оперативен щаб спрямо възрастните хора са като към животни”, заяви в предаването “ЕвроДикоф” шефът на Детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Доц. Мангъров припомни и че възрастните, както всички останали, имат право на избор, като даде пример със совята 94-годишна майка, която буквално му заявила да си гледа работата, при обяснението от негова страна, че няма да я посещава, тъй като в условията на пандемия това крие рискове. В тази връзка, според инфекциониста ограничаването на хората над 60 години да излизат само в интервала от 08:30 до 10:30 часа сутрин е грубо нарушение на правата им.

Специалистът по инфекциозни болести повтори и за пореден път становището си на лекар експерт в областта, че при 80% от пациентите коронавирусът минава без почти  никакви симптоми и тежки усложнения или смърт настъпват в 4-5% от случаите и то при хора на  възраст и с хроничини заболявания.

Основният призив на лекаря беше към това, вместо да се ограничават  правата ни, да се правят възможно най-много тестове, за да се знае реалният брой на заразените, като доц. Мангъров даде пример с това, че в Гераминя се правят по 160 000 теста на ден, а у нас по около 100.