София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доц. Мангъров към лекарите: Да, страшно е, някой може да загине, но няма друг начин

"Когато един човек е хоспитализиран, няма как да го изхвърлиш на другия ден"
3 мОбщество 3137 Боряна Райчева

Всички лекари да слагат престилки, маски, ръкавици, шлемове, облекла и да започнат да лекуват своите болни. Да, страшно е, някой може да загине, но няма друг начин.  Това заяви по "България он еър" началникът на Ковид отделение в Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров.

Крайно време е да махнат абсурдните изисквания, когато човек прегледа някой с Ковид, да се карантинира. Така системата спира да работи. Не може човек да бъде лекуван по телефона, не може, колкото и да ни се иска. За да бъде хоспитализиран, той трябва да бъде прегледан, категоричен е той. 

Когато капацитетът е запълнен, но човекът е тежко болен, веднага се намира начин да бъде хоспитализиран. Изписва се на другия ден човек, който е подходящ. Не връщаме никого, увери той, като подчерта, че в болница има смисъл да влизат хора, които се нуждаят от лечение с кислород.

Когато един човек е хоспитализиран, няма как да го изхвърлиш на другия ден. Трябва да се прави много добра преценка в доболничната помощ кой е за хоспитализация, посочи Мангъров.

Когато новите мерки се въведат, може би ще настъпи лек спад на новозаразените, но когато всичко се отвори, нещата ще се върнат обратно, не е този начинът да се борим с епидемия като тази, колкото и да ни се иска. Това е природно бедствие, това е нещо, което се случва, и да се борим с него, а не да се крием, категоричен е още доцентът.