София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Две ваксини отпадат, а нова се въвежда в имунизационния календар

Промените влизат в началото на следващата година

14:35 ч. 17.08.2019 г.Здраве 83

Отпадане на две ваксинации и въвеждане на една допълнителна предвиждат промените в Имунизационния календар, които трябва да влязат в сила в началото на следващата година. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и допълни, че целта е страната ни да се доближи максимално до европейските стандарти: „Ограничаваме приемите на основна имунизация на пневмококова ваксина от три на два. Много европейски страни минаха по този път. Изследванията показват, че при двукратен прием се постига достатъчно ниво на защита, затова можем да избегнем третия прием на 6-месечна възраст“. Това обясни главният държавен здравен инспектор по повод предложените за обществено обсъждане промени в Имунизационния календар.

„Предлагаме отпадане на пробата манту на децата на 11-годишна възраст. Допълнителна имунизация предлагаме срещу коклюш на 12 години, тъй като в целия свят има процес на повишаване на възрастта на това заболяване. Оказва се, че е необходима допълнителна доза, за да сме сигурни, че хората са предпазени и в по-високите възрасти. От тази година се опитваме да въведем препоръчително ваксината за хората над 65-година срещу грип безплатно“, допълни здравният инспектор.

Той подчерта, че има диалог с общопрактикуващите лекари по темата: „Те имат известно несъгласие относно оповестяването, това, че сме посочили различни начини, които отнемат време. Важното е да бъдат поканени родителите, да могат да реагират“.