София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

ЕДИНОДУШНО РЕШЕНИЕ: ЕС налага санкции срещу Русия, Захариева също гласувала "за"

Според европейските дипломати Русия е "съсед, който действа като противник"
5 мПолитика 615 Мирослав Митков

Външните министри на 27-те страни от ЕС взеха политическо решение да въведат нови санкции срещу лица, които според Обществеността са отговорни за осъждането на Алексей Навални. Това заяви в понеделник ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след срещата на външните министри на 27-те страни от ЕС в Брюксел.

"В отговор за събитията около Навални постигнахме политическо споразумение за налагане на санкции срещу отговорните за ареста и осъждането му", каза той. "Надявам се това да се случи скоро, надявам се процесът да отнеме максимум седмица. "

Според него санкциите ще бъдат въведени за първи път в рамките на санкционния механизъм за нарушаване на правата на човека. "И за първи път използваме механизъм за нарушаване на правата на човека. Работата по въвеждането на санкциите ще започне днес", каза той.

На въпрос на журналисти за това кой точно ще бъде включен в черния списък, Борел каза: "Не мога да посоча конкретни имена, тъй като това е законов процес. Но това са хората, които са участвали в ареста и процеса на Навални", добави той.

Борел отбеляза, че външните министри на страните от ЕС са решили да гледат на Русия като на съсед, който действа като противник.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!