София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

EK забрани влизането на коли с руска регистрация на територията на ЕС

Личните вещи на руснаците също са изложени на риск от конфискация

14 сВойна 1231 Антония Лазарова

Европейската комисия потвърди, че е забранено влизането в страните от ЕС с автомобили, регистрирани в Русия. Личните вещи на руснаците, пресичащи границата, като смартфони, бижута и лаптопи, също са изложени на риск от конфискация.

"Няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попада в обхвата на митническите кодове, изброени в приложение XXI (включително код 8703), и да произхожда или да е изнесено от Русия", заяви Европейската комисия в новите си разяснения. 

Митническият код 8703 обхваща леки автомобили и други превозни средства, предназначени за превоз на по-малко от десет души. Забраната засяга почти всички вещи - смартфони, таблети, бижута, кожени изделия, стоки за лична хигиена като паста за зъби, тоалетна хартия и други.

В началото на юли германските митници потвърдиха, че вносът на леки автомобили от Русия е забранен по силата на член 3i от Регламент 833/2014, който определя ембаргото срещу Русия, и че всяко движение на стоки, дори за лични, нетърговски цели, попада под него.