София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Експлозията в Бейрут: Най-малко 78 души са загинали и 4000 са ранени (СНИМКИ+ВИДЕО)

Инцидентът е станал на пристанището в града, близо до българското консулство

Експлозията в Бейрут: Най-малко 78 души са загинали и 4000 са ранени (СНИМКИ+ВИДЕО)

Инцидентът е станал на пристанището в града, близо до българското консулство

9 мИнциденти 1787 Ивана Иванова


78 души са загинали и 4000 са ранени при опустошителна експлозия в столицата на Ливан Бейрут. Взривът се случи на пристанишето в града, близо до консулството на България.

По информация на дипломатическата ни мисия няма пострадали сред служителите в посолството. От консулството ни нямат данни и за пострадали българи.

Съюзници и противници на Ливан отдадоха почит на жертвите на масовата и смъртоносна експлозция в Бейрут, като се изляха съболезнования и предложения за помощ, пише CNN.

В региона страните от Персийския залив бяха едни от първите, които реагираха, като Катар обеща да изпрати полеви болници за подкрепа на медиците.

Владетелят на Катар Емир шейх Таим бин Хамад Ал Тани пожела „бързо възстановяване на ранените“, докато вицепрезидентът на Обединените арабски емирства и владетелят на Дубай, шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум написа в Туитър: „Нашите съболезнования на любимите хора в Ливан".

Египет изрази „дълбока загриженост“ за последиците, а шефът на Арабската лига Ахмед Абулгейт изказа съболезнования, подчертавайки „важността на откриването на истината за експлозиите“.

И необичайно съседният Израел предлага хуманитарна помощ - на страна, с която технически все още са във война.

„Министърът на отбраната Бени Ганц и министърът на външните работи Габи Ашкенази, от името на държавата Израел, предложиха на ливанското правителство - чрез международни посредници - медицинска и хуманитарна помощ, както и незабавна спешна помощ“, се казва в съобщение.

Йорданският външен министър Айман Сафади заяви, че Аман е готов да предостави всякаква помощ, необходима на Ливан, докато Иран заяви, че е "напълно готов да предостави помощ по всякакъв начин"

Правителствата по целия свят предлагат подкрепа, включително Великобритания, Франция, Австралия, САЩ, Канада и Израел.

Войници бяха оградили зоната, която е обсипана със стъкло и отломки от експлозията, за която официалните лица заявиха, че са резултат от пожар в склад, в който се съхраняват стотици тонове амониев нитрат.

Жена на двадесет години стои и крещи на силите за сигурност и пита за съдбата на брат си, служител на пристанището. „Името му е Джад, очите му са зелени“, умолява се тя, без резултат, тъй като силите за сигурност не биха я пуснали да влезе.

Всяко паркирано превозно средство в радиус от няколкостотин метра има нанесени щети от взрива, който е бил толкова силен, че се е усетил в Кипър, на 240 километра (150 мили).

Габриел да Силва, старши преподавател по химическо инженерство в Университета в Мелбърн обясни, че амониевият нитрат е често срещан индустриален химикал, използван главно за тор, тъй като е добър източник на азот за растенията.

Той е и един от основните компоненти в минните експлозиви. Амониевият нитрат сам по себе си не е взривоопасен, по-скоро е окислител, привличащ кислород до пожар - и затова го прави много по-интензивен.

Въпреки това, обясни да Силва, тя се запалва само при правилните обстоятелства и това е трудно постижимо. "Имате нужда от екстремни обстоятелства, за да започнете експлозия", каза той. Докато амониевият нитрат всъщност може да гаси пожар, ако химикалът сам е замърсен, например с масло, той става силно експлозивен. „Мисля, че това е станало тук“, каза да Силва.

Доналд Тръмп заяви, че смъртоносната експлозия в Бейрут „изглежда като ужасна атака“, противоречаща на информацията, идваща от ливански служители. На въпрос дали е „уверен“, че ливанската експлозия е „нападение, а не инцидент“, той каза на репортерите: „Ами ще изглежда така, въз основа на експлозията.“ Президентът добави, че се е срещнал с американските генерали и каза, че „изглежда смятат, че е така“.

Върховният съвет по отбрана на Ливан препоръча обявяването на Бейрут за бедстващ град, обявяване на двуседмично извънредно положение в столицата и предаване на задълженията за сигурност на военните власти. В изявление на съвета, прочетено на живо по телевизията, се казва, че президентът Мишел Аун е решил да освободи 100 млрд. Ливански лири като спешни средства от бюджета за 2020 г.

Болниците, които вече се справят с коронавирусната криза, бързо бяха запълнени отвъд капацитета и излязоха с молби за кръводаряване и генератори, за да поддържат осветлението. Лекарите помолиха неспешните пациенти да напуснат болницата.

Коресподенти на място разказват, че болниците едва се справят. Медицинските сестри описват приемане на 300 пациенти само за няколко часа. „Липсваха количества от някои видове анитбиотици, липсваха антибиотици срещу тетанус, което, разбира се, трябва да дадат на всеки, който има някакъв вид нараняване, а всички са имали наранявания от отломки.

Тази снимка показва медицинска сестра в болница в Бейрут, която държи три бебета след взрива: