София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

ЕП обмисля призив за отпадане на патентите за ваксините срещу COVID-19

Това предвижда програмата за започващата седмична сесия на евродепутатите
40 мЗдраве 173 Мирослав Митков

Европейският парламент ще гласува тази седмица предложение за резолюция, в която се отправя призив за отпадане с решение на Световната търговска организация на патентите за ваксините срещу COVID-19. Това предвижда програмата за започващата седмична сесия на евродепутатите.

При обсъждането на този въпрос през май ЕП не бе единодушен в искането за отпадане на патентите, а междувременно Европейската комисия предложи мерки, с които производството на ваксини да бъде разширено, без да се премахва задължението носителите на интелектуалните права да получават съответните приходи. ЕП ще обяви данните от гласуването в четвъртък.

Eвродепутатите ще приемат решение за въвеждане на европейски удостоверения за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за COVID-19. Удостоверенията ще влязат в сила от 1 юли.

В сряда ЕП ще обсъди отново обвързването на състоянието на законността в държавите от ЕС с отпускането на средства от европейския бюджет. Евродепутатите очакваха до 1 юни ЕК да предложи мерки за действие, но все още Съдът на ЕС не се е произнесъл по иска на Полша и Унгария против новото европейско законодателство.

Също в сряда ЕП ще гласува резолюция, свързана с данните за конфликт на интереси на премиера на Чехия Андрей Бабиш, в която се съдържа призив средствата за земеделие от ЕС да не попадат в ръцете на шепа олигарси. Очаква се евродепутатите да призоват ЕК да приложи новите правила за законността и бюджета спрямо Прага. В четвъртък ЕП ще приеме резолюция, в която ще даде първоначална оценка на плановете за изразходване на бюджета за икономическо възстановяване на държавите от ЕС.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!