София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Фандъкова обеща стабилна цена на водата в София

Следващата седмица се решава дали столицата ще дава вода на Перник

Фандъкова обеща стабилна цена на водата в София

Следващата седмица се решава дали столицата ще дава вода на Перник

4 месецаПолитика 72 Златина Петкова


Парите, които софиянци отделят за плащане на сметките си за вода ще останат същите, заяви пред медиите столичният кмет Йорданка Фандъкова, като обеща, че водата няма да поскъпва.

Столичният градоначалник изтъкна, че в София се харчи по 12 млн. кубични метра на месец. В язовир "Искър" в момента  имало около 450 млн. кубични метра, в "Бели Искър", откъдето ще се прави отклонение за Перник, били около 9 млн. куб. М, посочи още Фандъкова.

Тя обясни, че към това отклонение ще има и спирателен механизъм, който се явявал най-голямата гаранция, че изтичането на вода ще бъде спряно, ако водата за жителите на София не достига.

Кметицата посочи, че предстои на заседание на Столичния общински съвет следващата седмица да се реши дали София дава вода на Перник.

Фандъкова изтъкна и че за тази година в бюджета на общината са заложени 8.5 млн. лева за миене на улиците в града, като по думите й тази сума през годините непрекъснато нарасктавала. Освен регулярното миене на улиците, в плана за борба с мръсния въздух се предвиждали още 100 мерки, посочи още Йорданка фандъкова.