София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Фандъкова за наводненията: Най-критично беше нивото на реките Какач, Блато, Църна бара и Искър

В следствие на обилните валежи започна повишение на реките и язовирите
49 сЕвроком 132

Първата ни задача беше да не допуснем риск за здравето на хората при наводненията в града. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на заседание на Столичния общински съвет.

„В следствие на обилните валежи започна повишение на реките и язовирите в западната част на Столична община. Нивата на реките достигната между 1,5 – 2,7 метра, близо 3 метра на река Искър. За кратко време валежите бяха 62 л. кв./м метър при месечна норма 33 л. кв./м на месец“, обясни Фандъкова.

„Най-критично беше нивото на реките Какач, Блато и Църна бара, както и на река Искър, те преминават през районите Нови Искър, Надежда и Връбница. На места излязоха от коритата и това доведе до заливане на земеделски земи, инфраструктура и имоти“, обясни тя. По думите ѝ навреме е започнало контролирано изпускане на язовирите. „Екипите на Аварийното звено, на кметовете, пожарната бяха на терен денонощно, все още са“, допълни кметът.

„В последните три дни бях в Мировяне и Нови Искър. Най-сериозната опасност беше от заливане на Мировяне. Първата ни работа беше да отклоним водите на река Блато. Отворихме дигата към земеделските земи, започна изграждане на защитни диги по населените места, така предотвратихме по-сериозно заливане на Мировяне", уточни Фандъкова.