София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Фандъкова излъга, че няма да допусне застрояване в Борисовата градина“

Касузът с имотите в парка е своеобразен с „Апартаментгейт“

17:04 ч. 04.07.2019 г.Общество 10

Трудно е да се вярва на казаното от кмета Йорданка Фандъкова и на главния архитект Здравко Здравков, че няма да бъде допуснато застрояване в най-големия парк на София. Самата Фандъкова излъга като каза, че проектът да мине през нейното одобрение преди да бъде поставен за обществено обсъждане. А в най-новите предложения отново имоше планове за ново строителство, каза Георгиева в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“.

Според Марта Георгиева покрай скандала „Апартаментгейт“ са станали известни много от имената на строителните играчи, заради които се фаворизира този бизнес. Най-често новото строителство се залага тайно в Общия устройствен план и, когато хората започнат да протестират, им се казва, че този план вече е приет и той е Закон.

Съветникът Симеон Славчев каза, че предложеният план не решава проблемите на „Борисовата градина“, а е вид „тупкане на топката“ - стратегия, която обслужва статуквото. Той отбеляза страниня факт, че в последния момент от Плана е изчезнал един от проблемните терени – този със „Софияленд“. Казусът с имотите в „Борисова градина“ - това е апартаментгейт с обществени терени, а не с частни, каза още той.

Славчев упрекна ГЕРБ, че управляват София на принципа „проба-грешка“ и освен това налагат решения си силово. Без да се вслушват в опозиционните групи в Общинския съвет, които в много от случаите гласът и ушите на гражданите. Той напомни, че ГЕРБ има мнозинство в СОС от 2007-а година до днес – период, който е достатъчен да бъде решен всеки един от пороблемите на София при наличие на воля.

Според Марта Георгиева, е фалшива новината, че Общината си „връща 4 имота“ в най-големия парк на столицата, защото тези имоти и досега са били под контрола на Столичната община чрез дружеството „Софийски имоти“.