София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Финансовият министър: Корумпирани държавни служители крият пари в офшорки

Ако офшорните сметки не са декларирани, това е криминален акт, посочи Белчев

„Частният сектор мисли на първо място за себе си, не можем да очакваме да мисли за държавата. Трябва да бъдат създадени достатъчно добри условия, за да се обезсмисли ползването на офшорни сметки. Ако офшорните сметки не са декларирани, това е криминален акт. Тук говорим за някакви пари, които са скрити. Има закон и той изисква от политиците те да декларират имуществото си“. Това заяви министърът на финансите Валери Белчев пред Дарик радио.

Темата за скритите пари касае парите на корупционния механизъм. Това са държавни служители, които са взели подкуп и са го скрили, това са бизнесмени, които са декларирали сделки на фиктивни цени и са изнесли парите. Нормалният инвеститор не би трябвало да попада в обхвата на това нещо. Законът изисква от политиците да декларират имуществото си - такъв е законът, категоричен е министърът на финансите.

„В ЕС ние сме в една организация с партньори, изнасяйки проблемите и решенията си открито, ние ще вървим нагоре. Милиарди са изсипвани за какво ли не. Ако ЕС види, че имаме сериозен проблем, ще получим подкрепа за него. Ние трябва да си предложим решението и то може да бъде подкрепено“, добави той.

Никой не иска да плаща данъците там, където те са най-високи. Данъчният инженеринг е професия. Има два термина - избягване на данъци и укриване на данъци. Не може да очаква частният сектор да мисли за държавата - той мисли за себе си, посочи той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!