София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Франция изтегля семействата на дипломати от Иран, докато предупрежденията на Израел нарастват

Франция, Обединеното кралство, Канада и Австралия предупреждават да не пътуват до Израел след заплахата на Техеран за ответна атака

26 дниПолитика 20 Катерина Найденова

Франция нареди евакуацията на семействата на дипломати от Иран на фона на нарастващите страхове, че Техеран може да извърши ответна атака срещу Израел през следващите дни.

Франция, Обединеното кралство, Канада и Австралия издадоха предупредителни съобщения срещу пътуване до Израел. САЩ ограничиха пътуванията на американски дипломати и техните семейства в Израел, забранявайки на служителите там да пътуват до големи части на страната от предпазливост.

Германската авиокомпания Lufthansa удължи временното спиране на полетите от и до Техеран до събота.

Иран заплаши с репресии срещу Израел заради удара срещу иранското консулство в Сирия на 1 април, при който бяха убити седем членове на Революционната гвардия, включително двама генерали, предизвиквайки опасения, че и без това нестабилният климат в Близкия изток може бързо да се развие още повече.

Израел заяви, че укрепва противовъздушната отбрана и е спрял отпуската на бойните части. Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан каза късно в четвъртък, че е получил телефонни обаждания от германския си еквивалент Аналена Бербок и нейните британски и австралийски колеги.

В своето силно предупреждение в петък френското външно министерство посъветва гражданите да не пътуват до Иран, Ливан, Израел и палестинските територии и каза, че на френските държавни служители вече е забранено да изпълняват всякакви мисии там.

В изявление на социалната медийна платформа X се добавя, че роднини на базирани в Иран дипломати ще се върнат във Франция.

Предупрежденията последваха доклад в Wall Street Journal, че Израел се готви за перспективата за нападение от Иран, вероятно още този уикенд.

Американски служител каза на изданието, че докладите на американското разузнаване сега показват ирански ответен удар „вероятно на израелска територия“, за разлика от израелските интереси другаде, добавяйки, че ударът може да дойде в рамките на 24 до 48 часа.

Същият доклад цитира лице, информирано от иранското ръководство, че не е взето окончателно решение от Техеран.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху по-късно обяви, че Израел ще извърши оценка на сигурността на докладваните ирански приготовления за нападение.

Докато анализаторите първоначално спекулираха, че Иран може да не прибърза с отговора, през последните два дни нарасна загрижеността относно потенциала за пряк конфликт между Иран и Израел след години на прокси конфликт между двата врага.

В сряда Джо Байдън каза, че Иран заплашва със „значителна атака“ срещу Израел и каза, че Вашингтон ще направи всичко възможно, за да защити сигурността на Израел.

Коментарите на Байдън на свой ред последваха излъчена по телевизията реч на иранския лидер, в която се казва, че атаката в Дамаск е еквивалентна на атака срещу самия Иран. „Когато нападнаха района на нашето консулство, все едно нападнаха наша територия“, каза аятолах Али Хаменей. "Злият режим трябва да бъде наказан и той ще бъде наказан."

Израелската армия заяви, че е напълно готова за всеки удар. Израел беше „нащрек и силно подготвен за различни сценарии и ние непрекъснато оценяваме ситуацията“, каза говорителят на Израелските отбранителни сили Даниел Хагари на пресконференция. „Ние сме готови за нападение и отбрана, използвайки различни способности, с които Израелските отбранителни сили разполагат, а също така сме готови с нашите стратегически партньори.“

Според съобщения в израелските медии, Израелските отбранителни сили вярват, че Иран или някой от неговите подставени лица е най-вероятно да се опита да удари военна цел, а не цивилни центрове, въпреки че някои обекти като Кирия, щабът на отбраната на Израел в Тел Авив, са разположени в центъра на града до търговски центрове, офиси и заведения.