София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Главчев прие поста в МВнР от Стефан Димитров

Иван Кондов ще му е заместник, Светлан Стоев - секретар

15 дниПолитика 12 Васил Василев

Служебният премиер Димитър Главчев прие поста министър на външните работи от Стефан Димитров.

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав на ведомството.

"Разчитам на Вашия професионализъм в ежедневната работа", посочи министър-председателят и открои провеждането на честни избори като водещ приоритет на служебния кабинет.

Външното ни министерство за първи път ще провежда избори две в едно - за национален и за европейски парламент, което е допълнителна предпоставка за сериозна мобилизация.

В рамките на срещата премиерът Главчев оповести и номинацията на Иван Кондов за заместник-министър на външните работи, като заповедта му за назначаване на поста предстои да бъде подписана в най-кратък срок. За постоянен секретар на МВнР ще бъде назначен Светлан Стоев.

Димитър Главчев е вторият служебен премиер, който става и служебен министър на външните работи в най-новата политическа история на България.

Светлан Стоев беше външен министър в два поредни служебни кабинета - тези на Стефан Янев.

Иван Кондов беше назначен за служебен министър в кабинета на Гълъб Донев от май 2023 година на мястото на Николай Милков, който стана посланик на България в НАТО.

снимка: БГНЕС