София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО: Размириците в САЩ продължават!

Какво се случи досега?
10 сПолитика 745 Боряна Райчева

На 6 януари и двете камари на Конгреса на САЩ се събраха, за да номинират демократа Джоузеф Байдън за победител в президентските избори от 3 ноември 2020 г. Но няколко минути по-късно срещата беше прекъсната, след като поддръжниците на действащия президент Доналд Тръмп, които не бяха съгласни с резултатите от изборите, започнаха да нахлуват в сградата.

20:00 - Митинг на привърженици на Тръмп, които не са съгласни с поражението му на президентските избори, започва във Вашингтон пред сградата на Конгреса. Самият политик говори пред Белия дом, заявявайки, че никога няма да признае поражението си на изборите. Той също така призова вицепрезидента Майкъл Пенс, който председателстваше заседанието на конгреса, да отхвърли електоралните гласове.

21:00 - Започва съвместно заседание на двете камари на Конгреса. В пресата се появява писмено изявление на Пенс, в което той отказва да преразгледа еднолично изборните резултати, тъй като няма такива правомощия.

21:36 ч. - Пенс обяви възражения от отделни законодатели срещу преброяването на гласовете. Дискусията им започна.

21:51 - Няколко десетки привърженици на Доналд Тръмп се сблъскаха с полицията на стълбите на Капитолия.

22:06 - Стотици привърженици на Тръмп пробиха полицейски кордони и нахлуха в Конгреса.

22:20 - Сесията на конгреса беше прекъсната. Силите за сигурност започнаха евакуация на вицепрезидента Майкъл Пенс и депутатите.

23:12 ч. - Кметът на Вашингтон, във връзка с протести в центъра на града, наложи вечерен час от 18:00 ч. на 6 януари до 6:00 ч. на 7 януари. Кметът поясни, че по това време на улиците могат да бъдат само онези, които са получили специално разрешение, както и служители на спешни служби.

23:27 ч. - Изстрели в окупираната от протестиращите сграда на Вашингтон Капитолия, рани от куршуми. ФБР определи случващото се като "катастрофално нарушение на сигурността". Охранители, въоръжени с пистолети, са барикадирали конферентната зала на Капитолия.

0:06 - В столицата на САЩ са открити поне две взривни устройства. Както съобщава The New York Times, позовавайки се на информирани източници, една бомба е била разположена в централата на Републиканския национален комитет на Околовръстния път. Друг подозрителен пакет е намерен в централата на Националния демократичен комитет, въпреки че не е установено веднага, че пакетът е самоделно взривно устройство.

 

0:09 - Избраният президент на САЩ Джо Байдън нарече бунтовете във Вашингтон "метеж". Това, което се случва в центъра на Вашингтон, не е протест, а метеж, каза демократът. Той също така призова Тръмп незабавно да се появи по телевизията, „да изпълни обета си да защитава конституцията“ и да поиска прекратяване на безпрецедентните национални парламентарни бунтове в американската история.

0:11 - Взлом сградата на Капитолия в офиса на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Според вестник The New York Times, протестиращите са преобърнали маси, откъснали са снимки и картини от стените. Не е минало и без грабежи.

0:15 ч. Сутринта - Тръмп нарежда изпращането на 1800 войници от Националната гвардия в сградата на Капитолия, в която неговите привърженици пробиват. Пентагонът съобщи, че около 1100 членове на Националната гвардия на DC са мобилизирани за подпомагане на правоприлагащите органи, съобщи Асошиейтед прес.

0:46 - Силно въоръжени войници от специалните сили влизат в сградата на Капитолия в САЩ. Според британския телевизионен канал Sky News най-малко петима души са били ранени от изстрели, единият е в критично състояние. Телевизионният канал CNN съобщава, че няколко служители на реда са ранени, един е хоспитализиран.

1:39 - Лидерите на Конгреса на САЩ се транспортират от Капитолия до военната база във Форт Макнейр. Законодателите възнамеряват да продължат да удостоверяват резултатите от изборите.

2:15 ч. - Жена, пострадала при бунтовете в Капитолия, е починала, съобщава NBC, позовавайки се на органите на реда. Не се предоставят допълнителни подробности.