София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Гневни граждани окупираха офиса на Висшия адвокатски съвет

Заради съд над адвокатите на задлъжнели към Асоциацията на банките

15:46 ч. 19.07.2019 г.Правосъдие 374

Десетки гневни граждани окупираха офиса на Висшия адвокатски съвет в София. Те настояваха за достъп до процеса над адвокатите, които защитават излъгани длъжници на членуващите в Асоциацията на банките в България кредитни институции. 

Става дума за адвокатите Светлозар Николов и Владимир Янев, които са на път да бъдат лишени от всички права за упражняване на професията.

„Срещу адвокат Николов има репресия, бяха му образувани 18 дисциплинарни производства, след като той поиска оставката на председателя на Варненската адвокатска колегия за злоупотреба с власт. 16 производства бяха прекратени поради изначална опороченост", коментира Владимир Янев.  

Но по две от тях са го осъдили. "И по едно от тези две дела, изключително фрапантно, той бе обвинен, че като защитник на български гражданин в Апелативeн съд във Варна. Когато му е дадена думата да пледира, е започнал пледоарията с разкриване на незаконната схема, по която банките увеличават лихвите и изискват по договорите заемите като предсрочно изискуеми“, поясни адвокатът. 

Атаката срещу адвокатите на длъжниците тръгна след като бивша защитничка на Асоциацията на банките в България е влязла в ръководството на Висшия адвокатски съвет. 

„През 2017 г. незнайно как, никога досега в историята на адвокатурата не е участвала адв. Валя Гигова. Която в един момент изведнъж беше избрана за член на Висшия адвокатски съвет. И този адвокат всъщност е известен публично с това, че е адвокат на Асоциацията на банките в България. Адвокат на няколко банки!", , сподели адв. Светлозар Николов. 

"Бивш адвокат на Българска народна банка. И постоянно участващ и лобиращ в Парламента и всички комисии в полза на банките“. 

Гражданите пледират за допуск до заседанията на Висшия дисциплинарен съд към Адвокатурата по делото срещу адв. Николов и адв. Янев.

„Българската Конституция постановява всички съдебни процеси срещу гражданите са публични. Научавайки какво се случва с нашите адвокати и наши свободни защитници, които могат да ни представляват пред съда, ако не сме достатъчно подготвени, сами себе си да представляваме без тях, ние проследяваме целия този процес с адвокат Владислав Янев“, казва Мадлен Кирчева. 

На тричасовото заседание на Висшия дисциплинарен съд отказват допуск за гражданите и медиите. „Не желая да коментирам, не искам да давам интервюта, не искам да ме снимате. Със съдебното решение ще се види, не желая да ме снимате“, възмути се пред камерата на Евроком адв. Димитър Петров от дисциплинарния съд.  

Автор: Николай Марченко
Оператор: Стефан Тодоров