Гордън Сондланд: Военната помощ за Украйна зависеше от разследване за корупция

САЩ спрели 400 млн. долара с цел политическо облагодетелстване на Тръмп

3 месецаПолитика 3

Американският представител в ЕС Гордън Сондланд промени показанията си в разследването за започване на процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Сега Сондланд признава, че е бил наясно, че даването на помощ на Украйна от САЩ е зависело от обещание за разследване на корупция в страната.
От новото му показание пред законодателите става ясно, че Сондланд си е опреснил паметта след като се е запознал с встъпителните думи на други двама свидетели пред разследващите. Промяната значително контрастира с предишната версия на дипломата, която бе в подкрепа на президента. По-конкретно Сондланд си е спомнил разговор във Варшава с топ съветник на украинския президент. В този разговор съветникът на Владимир Зеленски казал, че възобновяването на военната помощ вероятно няма да се случи до момента, в който от Украйна не се появи с официално изказване против корупцията.
По-рано във вторник демократите пуснаха в публичното пространство стотици страници с показания от изслушвания, които са давани при закрити врата. Те са част от разследването, породено от задържането на американска военна помощ за съюзничката на САЩ – Украйна.
Коментарът на Белия дом за разпространените стенограми е, че те „са показателни, че има дори по-малко доказателства за измамното (разследване) за импийчмънт.”
Случващото се във Вашингтон цели да разкрие дали задържането на помощта в размер на 400 милиона долара е било с цел да се предизвика разследване, което би облагодетелствало политически президента Тръмп. Държавният глава отрича да е извършил незаконни действия.

ОЩЕ ОТ Политика

Сидеров: БСП искат вот, за който не са подготвени

Лидерът на "Атака" каза, че парламентът не му липсва

18 мПолитика

Нинова пред Евроком: Около 10 човека са номинирани за лидер на левицата

„Воля“ искат да си изкарат мандата на топло, няма да подкрепят вота на недоверие“

11 чПолитика

Николай Бареков отказа да гостува в „ЕвроДикоФ“

„Аз съм тук, но Бареков го няма“, заяви Диков

12 чПолитика

Сашо Диков: Борисов демонстративно не зачита парламента

"Срещата с петимата фена на ФК Левски се оказа по-важна за премиера, от колкото пленарното заседание"

15 чПолитика