София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Граждани срещу ЧСИ-та

Ивайло Илиев коментира пред "Евроком"
пропускане

Граждани срещу ЧСИ-та

Ивайло Илиев коментира пред "Евроком"

18 чПолитика 1134 Боян Марков


"В Европа е въведено заповедното производство за решаване на спорове между граждани и кредитни институции по бърз и икономичен за обществото начин, но по цивилизован начин."

Това заяви основателят и член на управителния съвет на сдружение "Солидарност" Ивайло Илиев на пресконференция на длъжници в БТА. На срещата присъстваха група граждани, търсещи своите права срещу частни съдебни изпълнители.
Специално пред Евроком, Илиев засегна темата за инициативата на председателя на "Изправи се.БГ" Мая Манолова да бъдат регламентирани колекторските фирми.

На въпрос относно внесените миналата седмица промени в закона за частния фалит от страна на ГЕРБ и Обединени патриоти, Илиев отговори:

"Това е все едно болен от рак да го пудриш с пудра и кажеш, че е оздравял. 10 години? А защо тези престъпници, които 10 години грабиха народа не кажат просто да им се върнат парите от тези, от които незаконно са им взети? Защо човек трябва да фалира? Те какво предлагат? Значи, ти да си признаеш, че си фалирал по вина на държавата. Това ли да коментирам? Срам ме е."

На въпрос как може да бъдат разграничени длъжниците, които умишлено не плащат сметки и съдени за престъпления от обикновени ощетени граждани, Ивайло Илиев отговори:

"Предназначението на съда е да реши спора. Той решава кой е измамник, кой може и кой не може да си плаща дълга.", завърши основателят на сдружение "Солидарност".