София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Гугъл почете „Краля на блуса“ ББ Кинг

Райли Бен Кинг щеше да навърши 94 години днес

Гугъл почете „Краля на блуса“ ББ Кинг

Райли Бен Кинг щеше да навърши 94 години днес

8 месецаКултура 11 Боряна Райчева


Компанията „Гугъл“ представи нов дудъл днес. Този път той е в чест на годишнина от рождението на великия музикант Би Би Кинг.

Би Би Кинг, известен също и като „Кралят на блуса“, почина на 15 май 2015 г. в Лас Вегас на 89-годишна възраст.

Великият китарист има 15 награди Грами от 1971 г. досега, обявен е за почетен доктор на университета в Йейл през 1977, признат е за артист с огромен принос за културата, почитан и ухажван от американските президенти през годините.

Райли Бен Кинг е роден на 16 септември в Ита Бена, плантация на няколко километра от Индианола, Мисисипи. Израства с песните на работниците на полето и с госпъла в църквата. През 1943 г. става работник във ферма и открива джаза - с една китара, на която е научил основните акорди.

От 1948 г. свири всеки ден в клуб в Мемфис и веднъж седмично в местното радио WDIA - по няколко парчета и джингли за рекламите.

Горе долу по това време кръщава китарите си "Лусил". Една вечер в клуб в Арканзас сбиване между мъж и жена му Лусил, предизвикало пожар. Би Би Кинг излязъл от клуба на бегом, но забравил вътре единствената си китара. Върнал се в горящия клуб да я вземе. Щастлив, че я е спасил, решава да й даде името Лусил. Така нарича всичките си китари Гибсън ЕС-355 през целия си живот след това и разказва анекдотичната история на името в една композиция от 1968 г.

Кариерата му продължи повече от 65 години, през които е изнасял понякога по 300 концерта годишно.