София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Художествена интелигенция и партийност

Коментар на поета Манол Глишев
пропускане

Художествена интелигенция и партийност

Коментар на поета Манол Глишев

7 месецаОбщество 19 Боряна Райчева


Манол Глишев е историк, поет и писател. Той е сред най-непримиримите противници на партиите, които са на власт, както и на т.нар. опозиция. Автор е на стихосбирките "Машина от думи" (2014 г.), "Прект за прекрасен живот" (2016 г.), "Извънсезонни наблюдения (2018 г.) и "Зибелингски хроники" (2019 г.). През 2009 г. печели първа награда за есе на конкурса "СтоЛица". Пише, превежда и поддържа собствен блог.

Във връзка с днешния балотаж, решихме да се допитаме до г-н Глишев за нагласите в творческите среди относно откритите симпатии, които хората на изкуството изразиха в последните дни към двете кандидатки за кметския стол в столицата. Младият поет изказа мнението, че с подобни действия съответните творци сами подриват имиджа, който са градили с години.

Попитан за последните изяви на рап изпълнителя Ицо Хазарта, Глишев изрази мнението, че изкуството не може да бъде "петнено" с партийни зависимости. По негови думи когато един човек на художествената култура избере да се обвърже партийно, той сам подронва собствения си авторитет.

Като човек на изкуството г-н Глишев изрази своето виждане, че българските политици не уважават художествената интелигенция и дори използват високата култура по вулгарен начин.

На въпрос дали заобикалящата го политическа обстановка го вдъхновнява да пише стихове, г-н Глишев отговори, че българската действителност предполага по-скоро писането на сатира.