София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Япония забрани телесните наказания върху деца

Законът е приет след брутално убийство на ученичка

Япония забрани телесните наказания върху деца

Законът е приет след брутално убийство на ученичка

12 месецаОбщество 2 Боряна Райчева


Японският парламент прие изменение в закона за предотвратяване тормоза на деца. Според него всякакво телесно насилие над деца в рамките на семейната среда се забранява.  

Промяната в законодателството е в следствие на брутално убийство на ученичка. Това се случи в началото на годината, когато 10-годишната Миа Курихари беше убита от родителите си, след нанесен побой. Момичето било системно бито, измъчвано и подлагано на тормоз от баща си. То отправило зов за помощ в един въпросник в своето училище, където написало: „Сенсей, можеш ли да направиш нещо“? Вместо да действат в полза на детето, институциите предали въпросника на бащата и няколко дни по-късно, момичето било намерено мъртво в банята на апартамента си.

Патолозите установили жестоко отношение към Миа. Тя е била държана гладна два дни преди смъртта си.

Поради подозрения, че е подложена на домашен тормоз, миналата година момичето е било настанено в приемно семейство, но след това, без основателна причина, е върнато на родителите си.

Системният тормоз е извършван с мълчаливото съгласие на майката и по думите на бащата е с „образователна цел“.

По време на дебата депутатите заявиха, че няма строги ограничения върху действията на родителите, и това довело до невъзможност на полицията да защитят децата от тормоз.