София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Илияна Йотова подкрепя референдума за Конвенцията

Вицепрезидентът защити и правото на БСП да внесе вота

Илияна Йотова подкрепя референдума за Конвенцията

Вицепрезидентът защити и правото на БСП да внесе вота

2 годиниПолитика 8 Боряна Райчева


Вицепрезидентът Илияна Йотова се изказа в подкрепа на предложението на БСП за референдум по въпроса за ратифицирането на спорната Истанбулска конвенция. Това тя направи в интервю пред bTV.
Тя обясни още, че кабинетът е гласувал прибързано  приемането  на документа преди да бъдат изготвен необходимият пакет от закони по прилагането му.
 
Относно внесения вот на недоверие  от БСП срещу правителството и дали  началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е най-подходящият момент за внасянето му, вицепрезидентът изрази мнение, че не бива да използваме председателството като предлог, за да замитаме проблемите под килима.
 
През изминалата седмица  Йотова и президентът Румен Радев дадоха брифниг по повод година от встъпването им в длъжност. В тази връзка, вицепрезидентът коментира, че според нея властта не е променила Радев. Тя го представи като човек, който умее да изслушва различни мнения, но накрая взема сам окончателните решения.
 
Йотова обясни и че не може да приеме критиката на председателя на парламента Цвета Караянчева, която обвини държавния глава в това, че уронва престижа на Народното събрание, обиждайки депутатите.