София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Илияна Кирилова наказа прокурор от СГП за провалени 4 дела

Срещу прокурор Иван Първанов е образувано дисциплинарно производство

16 дниПравосъдие 25 Катерина Найденова

Градският прокурор на София Илияна Кирилова е наказала със „забележка“ обвинителя Иван Първанов, в чиято работа бяха установени нарушения при проверката на дела срещу магистрати и политици, извършена миналото лято.

Заповедта на Кирилова ще бъде разгледана на заседанието на Прокурорската колегия в сряда, която може да потвърди наказанието или да го отмени.

През юли 2023 г. по разпореждане на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов беше извършена проверка на 83 неприключили или спрени дела срещу магистрати, политици и за престъпления срещу републиката.

Ревизията установи пропуски в работата на четирима прокурори, като един от тях беше именно Иван Първанов, за когото беше констатирана забава по четири дела.

Първото беше разследване за шпионаж срещу агент на ДАНС, който през пролетта на миналата година беше обвинен, че е шпионирал в полза на Русия. Поверяващите установиха, че за 10 месеца Първанов е изготвил само постановление, с което е оставил без уважение молба за изменение на мярка за неотклонение и писмо до адвокат.

Второто разследване е срещу Михаил Михайлов, който е подсъдим за гавра с националния флаг. Проверката констатира, че Михайлов се е укрил, след като мярката му за неотклонение е била изменена и още е в неизвестност. Освен това повече от година не е била назначена експертиза, която да установи психиатричното състояние на Михайлов, за да се разбере дали той изобщо може да носи наказателна отговорност.

Третото дело с нарушения е за тероризъм и по него е бил извършен само един разпит на свидетел – роднина на заподозрян, който пък живеел в чужбина и разследването било спряно в края на 2020 г.

Четвъртото също беше за тероризъм. То било с много пропуски в диспозитива за образуване, където неясно било посочено какво е престъпното деяние, кое е изпълнителното деяние и не ставало ясно коя хипотеза на чл. 108а от НК е предмет на разследване. По него над 5 месеца Иван Първанов не е работил, а срокът за разследване бил многократно удължаван със задна дата.

Заради това в СГП беше образувано дисциплинарно производство срещу прокурора като беше назначена и тричленна комисия, която да провери цялостната работа по досъдебните производства, натовареността в периодите, в които делата са били във фаза на разследване, ползваните болнични дни и отпуски и участия в съдебни заседания.

Не е ясно дали наказанието „забележка“ е за тези нарушения.