София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Историк: Различни политици имат интерес да лъжат за историята на Левски (ВИДЕО)

Янко Гочев коментира, че е имало многобройни опити за спасяването на Апостола след залавянето му
1 годинаИстория 67 Ивана Иванова

Ключови подмени в историята за Васил Левски можем да посочим на първо място в създаването и поддържането на изкуствените митове, а на първо място българите като нация-предател, които бездействали въпреки малката охрана на Васил Левски и второто заради така наречения процес срещу Левски, който го е изпратил на бесилото за справедлива присъда. Това каза историкът и писател Янко Гочев в ефира на „Честно казано с Люба Кулезич“.

Интерес да бъде подменена историята имат различни политически страни и недобросъвестни историци, които не познават документалните извори. В спомените на Христо Иванов-големия, които са описани се казва точно какво се случва в Търново при залавянето и разпознаването на Левски. Това, че турските заптиета са организирали въоръжен ескорт, че има опити за спасяването на Левски и то доста сериозни опити, а не един два, както в Търново, така и в Южнобългарските комитети, организирани от четата на Атанас Узунов, включително опити на международно ниво с търсене на съдействие по дипломатическа линия", каза още Янко Гочев. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!