София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Италия изготви план за прекратяване на войната

Той предвижда пълна автономия на „спорни територии“ в рамките на Украйна
32 сВойна 573 Христина Владимирова

Италианското правителство подготви план, който ще сложи край на войната в Украйна, съобщи „Meduza.io“.

На 18 май италианският външен министър Луиджи Ди Майо предаде документа на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. На 19 май неговият текст беше публикуван от „La Repubblica“ и цитиран от редица други издания. 

Планът включва участието на ООН, страни-посредници (кои все още не е уточнено), мироопазващи сили и мисии за наблюдатели за разрешаване на конфликта.

Италия предлага мирно решение на четири етапа. 

Първият етап е прекратяване на огъня и изтегляне на войските от фронтовата линия.

Вторият етап е присъединяването на Украйна към Европейския съюз (с редица допълнителни условия и задължения) с гаранция за нейното неприсъединяване към НАТО.

Третият етап е двустранно споразумение между Украйна и Русия за Крим и Донбас. Италианският план предполага, че „спорните територии“ ще получат пълна автономия, включително в областта на осигуряването на тяхната сигурност, но при запазване на суверенитета на Украйна.

Четвъртият етап е сключването на многостранно споразумение за мир и сигурност в Европа.

„За съжаление, ние не знаем подробностите за този план“, каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, който беше помолен да коментира италианския план. „Научихме това от медиите“, заяви той. 

В същото време Песков добави, че „участието на всеки, който може да допринесе за уреждането е добре дошло, никой не отхвърля подобни искрени усилия“. 

Отговаряйки на въпроси на журналистите, прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че само жителите на украинските територии, окупирани от руски войски, ще решат „как искат да живеят по-нататък и с кого“. По-рано украински и руски източници заявиха, че в окупираната от руски войски област Херсон се подготвя референдум за създаване на т.нар. народна република. 

През февруари Русия призна самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики и подписа с тях договори за приятелство и взаимопомощ. „Помощ за отблъскване на агресията от Украйна“, поискана от лидерите на ЛНР и ДНР, стана формален повод за инвазията. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!