София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Извънреден пленарен дебат на ЕП

Евродепутатите ще обсъдят резултатите от срещата на върха на ЕС

4 годиниЕвропейски съюз 5 Боян Марков

Членовете на Европейския парламент ще приемат резолюция относно многогодишната финансова рамка, систамата за собствени ресурси, както и плана за възстановяване на Европа. Това ще се случи в края на извънредния пленарен дебат, който ще се състои в четвъртък, 23 юли, от 10.30 до 13.30ч. българско време. 

"След дни на дискусии европейските граждани очакват споразумение, което да отговаря на значимостта на този исторически момент. Загрижени сме от опасността, в бъдеще европейската солидарност и общностният метод да бъдат загубени. Европейският парламент определи своите приоритети и очаква те да бъдат изпълнени. Многогодишната финансова рамка трябва да бъде в състояние да отговори на основните предизвикателства пред Европа в средносрочен план, като Зеления пакт, дигитализацията, икономическата устойчивост и борбата срещу неравенствата."

Това заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли във вторник по повод резултата от заседанието на Европейския съвет, състояло се на 17-21 юли в Брюксел.

Той допълни, че са необходими нови източници на собствени ресурси. 

"Нуждаем се едновременно с това от мерки за гарантиране на ефективната защита на върховенството на закона. Също така Парламентът многократно призовава за прекратяване на отстъпките за държавите членки. Ако тези условия не са изпълнени в достатъчна степен, Европейският парламент няма да даде съгласието си. Пандемията от COVID-19 все още не е преминала и наблюдаваме нови огнища в Европа. Повече от всякога е необходимо да се действа бързо и смело."

Настоящият многогодишен бюджет изтича на 31 декември 2020 година. Съветът на ЕС трябва да финализира мандата си да започване на преговори с Парламента относно многогодишната финансова рамка за 2021-2027 година, реформата на собствените ресурси и плана за възстановяване.

Евродепутатите ще представят условията си в резолюция в пленарна зала в четвъртък. Преговарящият екип на Европарламента ще започне преговори с германското председателство на Съвета на ЕС възможно най-скоро.