София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Журналистите в Албания на протест срещу нов медиен закон

Мотото на демонстрацията е "Не пипай словото ни"

08:49 ч. 18.12.2019 г.Общество 11

Албанските журналисти ще излязат на протест утре срещу пакет от законопроекти за медиите, по-специално Закона за борба с клеветата, който предвижда затварянето на новинарски портали, електронни или печатни медии, ако излъчват новини, които се характеризират като клеветнически, без да се изисква решение на съда, съобщават световните агенции.

Мотото на демонстрацията ще бъде "Не пипай словото ни". Тя ще се проведе пред сградата на Парламента, като началото се предвижда да започне в 9:30 часа, 30 минути преди началото на парламентарната сесия.

Журналистическата гилдия получи абсолютната подкрепа на опозицията и гражданския сектор, а също и на Дуня Миятавич, комисар на Съвета на Европа по правата на човека, която призова текста на законите да бъде преразгледан изцяло, като ги счита за "тежък удар върху свободата на изразяване".

"Изразявам дълбока загриженост, когато научих, че албанският парламент ще разгледа два законопроекта, известни като "Пакет за борба с клеветата". Тези законопроекти се нуждаят от спешно подобрение. Някои разпоредби не са в съответствие с международните и европейските стандарти за правата на човека, които защитават свободата на изразяване и свободата на медиите", категоричен бе еврокомисарят.