София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Как се избира правилната камера за видеонаблюдение

Къде да поставите безжична камера?

По съвет на ваш приятел решавате да се съсредоточите върху закупуването на безжична камера за дома, но тъй като не сте особено опитни в това, нямате представа какви функции да използвате, нито, разбира се, знаете как да продължите с инсталирането на тези устройства.

Първо трябва да изберете камери за видеонаблюдение, които най-добре отговарят на вашите нужди, спрямо мястото, на което искате да поставяте устройствата, климатичните условия и други специфични изисквания.

Как да изберете безжична камера

Основните характеристики на Wi-Fi камерата за видеонаблюдение са от голямо значение, когато трябва да изберете устройството, което най-добре отговаря на вашите нужди.

Преди да закупите безжична камера за видеонаблюдение, един от основните фактори, които трябва да имате предвид, е качеството и форматът на заснетото изображение. Сега дори и най-евтините устройства предлагат разделителна способност до HD (1280 × 720 пиксела).

При липса на добра интернет връзка, избирането на HD или Full HD камера може да не е най-доброто решение, тъй като кадрите най-вероятно няма да бъдат добри, когато се гледат от разстояние. Aко нямате особено силна връзка, трябва да разчитате на камера с по-ниска разделителна способност или да се уверите, че HD или Full HD камерата, която ви интересува, също ви позволява да регулирате по-ниското качество на записа ( 640 × 480 пиксела). 

По отношение на качеството на изображението проверете също фокусното разстояние на камерите при ниска осветеност и кадрите в секунда (FPS), получени по време на снимане, което определя остротата на изображенията (колкото по-висок е броят на FPS и толкова по-рязко е изображението).

Други Фактори и Функционалности

В допълнение към функциите, свързани с качеството на изображението, има и други фактори и функционалности, които трябва да се имат предвид при закупуването на безжична камера.

  • Свързаност 

Ако намерението ви е да създадете безжична система за видеонаблюдение, уверете се, че камерите, които искате да закупите, могат да се свържат с домашната ви Wi-Fi мрежа, без директна връзка с рутера чрез Ethernet кабел. Също така проверете типа на поддържаните Wi-Fi канали-много безжични камери не могат да се свържат с 5 GHz Wi-Fi мрежи.

  • Сензори 

Сензорите за откриване на движение ви позволяват да активирате откриването на движение. Чрез тях можете да получавате известие на мобилния си телефон всеки път, когато камерата засече движение в стаята, в която се намирате. В допълнение, камерата е оборудвана с пасивен инфрачервен PIR сензор, способен да открива всякакви прониквания дори при слаба светлина.

  • Запис

Ако трябва да заснемете и получите изображения от камерата, уверете се, че може да се записва на microSD и / или на специално място в облака.

Къде да поставите безжична камера

След като придобиете представа за основните функции, които трябва да имате предвид, преди да закупите безжична камера, трябва да прецените къде да инсталирате камерата.

За места на открито, трябва да имате външна камера, която да издържа на дъжд и лоши климатични условия. Освен това трябва да изберете безжична камера, оборудвана с нощно виждане, за да имате отлична видимост дори на слабо осветени места.

За видеонаблюдение на закрито, трябва само да закупите една безжична видео камера, която ще може да покрие периметъра без проблем. В този случай сред факторите, които трябва да се вземат предвид първо, е обхватът. Можете също да разчитате на статична камера с фиксирана рамка и роботизирани устройства, които могат да се „движат“ хоризонтално и вертикално, предлагайки по-широк изглед на помещението, в което се намират.

Не на последно място, когато избирате място за инсталиране на камера за видеонаблюдение, трябва да вземете предвид факта, че повечето безжични камери не се захранват независимо. Затова се уверете, че мястото за инсталиране е избрано близо до контакта. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!