София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Кап. Богдан Богданов за "Вера Су": Няма друга държава в ЕС, която да няма спасителен кораб (ВИДЕО)

Коментар в "ЕвроДикоФ"

Състоянието на българското търсене и спасяване е причина за едномесечния престой на „Вера Су“ в скалите край Камен бряг. Това заяви в предаването „ЕвроДикоФ“ на Телевизия Евроком кап. Богдан Богданов, председател на Българска морска камара.

„В един от датските острови заседна кораб, плаващ под флага на Нидерландия. Властите са се качали на борда час след засядането. Дали са 4 часа на корабособственика да представи план за действие. В момента корабът е снет и в момента е арестуван в едно от датските пристанища. Нека всеки сам да си направи изводите за разликите между „Vera Su“ и „Beaumаiden“, посочи Богданов.

Ако товарът на „Вера Су“ беше разтоварен, корабът можеше да бъде изваден от спасителния кораб „Перун“, смята той.

Припомняме, че „Перун“ беше нарязан в края на 2020 година. Корабът беше многофункционален спасителен кораб, дизел-електроход построен през 1977 година в Ярослав, Русия. Разполага с носово подрулващо устройство и система за външно водно охлаждане, така че да може да работи близо до горящ кораб.

От 2012 година плавателният съд е без валидни документи за регистрация и е извън експлоатация, а през 2017 година е заличен от регистъра на корабите.

Относно продажбата му кап. Богданов припомни, че корабът е продаден за 220 хил. лева.

Няма друга държава в Европейския съюз, която да няма спасителен кораб, подчерта той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!