София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Каракачанов: Скопие чу командата "Свободно, поправи се!"

Министърът смята, че ако Скопие не спазят изисквания ще стоят в антрето на ЕС

13:30 ч. 18.10.2019 г.Политика 16

България има полезен ход след решението за Македония от Брюксел. Пак бяхме най-благодорни и поставихме най-ясно условия, които трябва да бъдат спазени в срокове. Както виждате не само България преценява, че нещата не вървят така, както трябва в Скопие и Франция наложи своята позиция, така че политиците в Скопие имат шанс да се поправят. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.

„Така няма да стане, но като не са го разбрали - по-лошо за тях“, посочи той, като добави, че ако Северна Македония не изпълни изискванията, които страната ни е поставила, ще стои в антрето на ЕС. „Чувам разни гласове - дайте да не сме толкова лоши, да бъдем благородни. Защо помагаме на Сърбия и Русия. Това са глупави аргументи. България няма какво да се съобразява ни с Америка, ни със Сърбия, ни с Русия. Ние имаме проблеми, които трябва да решим“, заяви той.

Военният министър припомни, че преди 5 дни македонският премиер Зоран Заев е дал инструкции на комисията да работи бързо и стегнато, а самата комисия два дни по-късно „тупа топката и шикалкави“. Или не го слушат, или някой лъже“, смята Каракачанов.


,,България няма какво да се съобразява нито със САЩ, нито с Русия, нито със Сърбия. Имаме проблеми, които трябва да решим. Близо 30 години тези проблеми не се оправят от самосебе си, а напротив – проблемите се задълбочават умишлено и това е политика'', допълни по темата военният министър.