София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Касирането на избора на Сливенски митрополит: Свещеници се обявиха против

Според духовниците от Бургаската духовна околия Варненският митрополит е бил подведен

2 месецаОбщество 2 Иванина Игнатова

Свещеници от Бургаската духовна околия се обявиха против касирането на избора на Сливенски митрополит. Те се обединиха около обща декларация, която ще бъде изпратена до Светия синод с искане за преразглеждане на решението за организиране на нов избор на сливенски владика. Духовниците от района настояват да се даде и правото на народа да гласува, както е записано в устава на Българската православна църква. 

“Категорично не сме съгласни с касирането на този избор и то въз основа на една-единствена жалба, която е изпратена от човек, който го е правил неведнъж. Не знаем какви са мотивите – вероятно някой го е подтикнал да го направи“, обявиха свещениците, като посочиха, че организиралият избора Варненският митрополит е бил подведен в своето решение. 

“Някой иска да наложи своите изисквания към Светия синод чрез провокатор, който се определя като говорител. Божият народ трябва да участва в изборите, защото времената стават трудни – и за митрополити, и за свещеници. Йеротей е в нашата епархия вече 20 години. Ние го познаваме от йеромонах до епископ. Не ни учудва, че за него имаше толкова много гласове“, казаха свещеници от Бургаската духовна околия. 

Снимка: БГНЕС