София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

КЕВР издаде и последните разрешителни за газовата връзка с Гърция

В резултат на това цената на синьото гориво през октомври се очаква да е малко под 240 лв./мВтч

38 сОбщество 207 Николай Парашкевов

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) издаде и последните разрешителни, които дават възможност българо-гръцката газова връзка да започне работа от утре.

В резултат на това цената на синьото гориво през октомври се очаква да е малко под 240 лева за мегаватчас, каза председателят на регулатора Иван Иванов.

Той допълни, че през интерконектора, освен за България, могат да минават и доставките на газ за Румъния, Унгария и Словакия.

"Първо ще се водят разговори от българска страна за допълнителни количества директно за България. Второ, Румъния, Унгария и Словакия имат ангажимента да проведат своите разговори с представителите на дружеството в Азербайджан и да договорят количеството, сроковете и цената на доставките, които ще бъдат осъществени.

Могат да постъпват доставки и от други източници, като източници, които доставят втечнен природен газ и от съответния терминал за регазификация.

Независимо дали се касае за терминал в Гърция или в Турция, тези количества да бъдат доставяни до Комотини, откъдето да бъдат пренасяни към България и останалата част от Югоизточна Европа", каза Иван Иванов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!