София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хекимян: ПП-ДБ-СС абдикираха, Бонев: ГЕРБ се върна във властта

Близо 13 часа продължи заседанието на СОС вчера

16 сПолитика 272 Антония Лазарова

Близо 13 часа продължи заседанието на Столичния общински съвет вчера, за даизберат зам.-председатели на Съвета, както и съставите на комисиите. Час преди края на заседанието от ПП-ДБ-СС напуснаха залата, недоволни от разпределението на комисиите, след като от общо 14 получиха само една.

„Това, което се случи снощи, беше безпрецедентно и изключително срамно за Столичния общински съвет”, категоричен беше Хекимян. По думите му от ПП-ДБ-СС са абдикирали и показали неспособност да управляват София.

 „През последните три месеца столицата е заложник на властовите амбиции на Борис Бонев, на договорките му с Васил Терзиев и на слабото и немощно управление на ПП-ДБ-СС”, посочи още общинският съветник от редиците на ГЕРБ-СДС.

ПП-ДБ-СС имала „сериозни съмнения” за легитимността на среднощното заседание на СОС, подчерта той. 

„По правилник ние имаме право да заседаваме до 19 ч., а снощи приключихме в 21:30 ч.”, подчерта общинският съветник. По думите на Бонев от ПП-ДБ-СС са били готови да преговарят за ключови комисии и с ГЕРБ-СДС, и с БСП.

Късно снощи Бонев написа, че "ГЕРБ, БСП с помощта на по-малките партии - отцепилите се от "Възраждане", "Синя София", ИТН и ВМРО са превзели общинския съвет". 

"Това е новото мнозинство. Мнозинство, което явно ще цели статуквото да се запази. Явно ще цели далаверите на ГЕРБ да не бъдат извадени на светло. Явно ще цели предстоящите смени на директорите на общинските дружества с изтекъл мандат, да са след нагласени конкурси", написа още Бонев и добави: "Нашата група направи огромни усилия и компромиси, за да работи общинския съвет. Но гражданите на София със сигурност не гласуваха за това най-важните комисии, през които минават докладите за най-високи суми да бъдат контролирани от ГЕРБ. А това се случи благодарение на всички други в СОС. Срам и позор!

Снимка: БГНЕС