София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Хиперхидроза - прекомерно изпотяване

Какво представлява хиперхидроза? Всичко за притеснението от прекомерното изпотяване, причините и правилното лечение!
3 сЗдраве 203 Иванна Коренчева

Хиперхидрозата е необичайно прекомерно изпотяване, което не е непременно свързано с топлина или някакви натоварвания. При този проблем потта е толкова много, че може да попива през дрехите или да капе от ръцете. Освен че нарушава нормалните ежедневни дейности, този тип неразположение би могло да причини социална тревожност и дискомфорт в ежедневието. Лечението на хиперхидрозата често може да започне с антиперспиранти чрез рецепта. Ако те не дадат ефект, се опитват различни лекарства и терапии. При по-сериозни случаи би могло да преминете към операция или за отстраняване на потните жлези, или за прекъсване на нервите, отговорни за свръхпроизводството на пот.

Когато тялото произвежда големи количества топлина, нервните влакна изпращат сигнал към потните жлези да започнат отделяне на пот, която да охлади организма. При хиперхидроза невроните продължават да изпращат импулси към жлезите и в случаите, когато това не е нужно, когато няма конкретна причина.

Симптоми на прекомерно изпотяване

Повечето хора се потят, когато тренират или при напрягане, като са в гореща среда или има тревожност, подложени на стрес. Прекомерното изпотяване при хиперхидроза надвишава нормалното такова. Типът хиперхидроза, който обикновено засяга ръцете, краката, подмишниците или лицето се проявява поне веднъж на седем дни, а в не малко случаи и по-често. Проблемът обикновено засяга и двете страни на тялото. Понякога прекомерното изпотяване е признак на сериозно заболяване. Добре е да се потърси специализирана помощ, ако силното изпотяване е придружено от замаяност, болка в гърдите или гадене. Логична е консултация с лекар и в случаи на нарушено ежедневие, емоционален стрес и спиране на социалните контакти. Хиперхидрозата би могла да се проявява и нощем, докато човек спи.

Изпотяването е механизмът на тялото да се охлажда. Човешката нервна система автоматично задейства потните жлези, когато телесната температура се повиши. Обикновено се появява и изпотяване, особено на дланите, когато има нервност.

Вижте кои са видовете хиперхидроза, факторите, които могат да окажат влияние и какво лечение може да се използва, научете тук!

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!