Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова полага клетва и встъпва днес в длъжност на церемония в парламента в Скопие. На изборите тя спечели убедително срещу предшественика си Стево Пендаровски, чийто мандат изтича днес. Разликата между двамата е над 300 000 гласа.

В събота Силяновска-Давкова получи удостоверението за избора ѝ на висшия пост от председателя на Държавната избирателна комисия Александър Дащевски.

Скъсените срокове за нейното встъпване в длъжност са заради решението на политическите партии в страната парламентарните и президентските избори на бъдат проведени заедно, а 8 май се оказа единствената дата, на която това беше възможно. Клетвата ще бъде положена пред стария състав на Събранието, тъй като новият ще бъде конституиран до 20 дни след провеждането на изборите.

Университетският професор Гордана Силяновска-Давкова ще бъде шестият президент на Р Северна Македония и първата жена, избрана на поста.

По всяка вероятност първият ѝ указ ще бъде за връчване на мандат за съставяне на ново правителство – на председателя на спечелилата изборите партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

А той вече започна преговори за коалиция с лидерите на албанския опозиционен блок „Вреди“. Мицкоски обеща до 28 май да осигури нужното мнозинство за бъдещото управление – 61 гласа. 

Снимка: БГНЕС