София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кметът на пловдивския район "Северен" искал 60 хил. лв. подкуп

Корупционната схема се развива от началото на миналата година

Кметът на пловдивския район "Северен" искал 60 хил. лв. подкуп

Корупционната схема се развива от началото на миналата година

12 месецаПравосъдие 7 Боряна Райчева


Кметът на пловдивския район "Северен" инж. Ральо Ралев и негов помагач са задържани заради искане на подкуп от 60 хил. лв. срещу разрешително за строеж. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев. Строителят е подал сигнал до премиера и в него обяснява, че му искат пари, за да бъдат одобрени строителни книжа за строеж на обект в район "Северен" в Пловдив, обясни Гешев.

"След това тази жалба е изпратена от г-н Борисов към антикорупционната комисия. В рамките на ден беше докладвана тази жалба. Беше докладвано и на главния прокурор и е образувано досъдебно производство", посочи Гешев.

Строителят разполагал с имот и възнамерявал да построи жилищен блок. През декември 2018 г. внесъл документи в район "Северен" за издаване на разрешително за строеж. От администрацията били констатирани забележки, но те са отстранени в срок. Според Гешев въпреки изрядните документи, строителят не е получил полагащото му се разрешително за строеж. Строителят е водил разговори с различни хора от Общината, като от тях е получавал отговор, че ще получи нужните документи срещу 60 хил. лв.

Сред задържаните в Пловдив са кметът на район "Северен" и още едно лице, което е било посредник при получаване на парична сума. "Това са кметът и лице, което прокуратурата смята, че е "помагач-посредник", каза Гешев. Той обясни, че конкретната корупционна схема се развива от началото на миналата година.