София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кънчо Стойчев: Тези протести са изключително сериозни

Коментар на социолога

Кънчо Стойчев: Тези протести са изключително сериозни

Коментар на социолога

46 мПолитика 1868 Златина Петкова


“Няколко са важните въпроси, във връзка с вота на недоверие и общественото недоволство. На първо място стои този, доколко протестите са важни и дали са важни. За мен те са изключително важни, колкото и да се опитват да ги омаловажават. Цифрите показват, че над 400 000 души по един или друг начин на се включили в тях”, коментира пред bTV социологът Кънчо Стойчев.

Стойчев уточни, че не става дума за това, че тези хора са се събрали в един и същи ден или в една и съща точка, а ставало дума за общото им участие. Според социолозите имало и огромен протестен потенциал, изясни още Стойчев. 

Второто значимо нещо според експерта е да си отговорим защо се случва всичко това. По думите му, тук не ставало дума за това кой кого е снимал или кой какво е направил.

“Дълбоката причина е, че България е на последно място по развитие в Европа. Няма никакъв спор по това. Ние също така живеем най-малко в Европа и нека не изброявам всичко. Последни сме също и по дигитализация и по какво ли още не”, обясни Стойчев.

Социологът изтъкна и че друга голяма причина е, че се увеличава дистанцията между развитието у нас и това дори в съседните ни страни. Стойчев обясни, че дори в Румъния, където имат също много проблеми, средната заплата е двойно по-висока от тази в България.

Последният важен въпрос, поставен от обстоятелствата в момента според социолога е кога ще се проведат следващите избори.

“Вчера чух нещо изключително арогантно от властта. Не можело да имаме избори сега, защото сме имали задължение те да се проведат машинно, а това изисквало 6-7 месеца. Откога го имаме това задължение? Повече от 30 месеца. Кой трябваше да го изпълни?”, попита експертът.