София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Книгата-част от съвременното будителство

Писатели търсят читатели
пропускане

Книгата-част от съвременното будителство

Писатели търсят читатели

2 годиниКултура 76 Боряна Райчева


Млада писателка стартира  онлайн книжна кампания в Деня на народните будители. 26-годишната Йоана Вълчева, която е автор на две книги в жанра романтични трилъри – „Съвест“ и „Пегол“, решава да стимулира интереса на сънародниците ни към писаното слово с инициативата си „България чете“, която ще провежда през следващите пет месеца.
 
Всеки желаещ читател би могъл да се включи по всяко време в рамките на 5-те месеца в своеобразния книжен маратон, като начинът за това е изключително лесен.
 
Сред българските писатели, които ще помагат за реализирането на добрата идея на Йоана са Стефана Белковска, Мартин Колев, Николай Пеев, Тео Буковски, Даян Шаер и още много други. Венета Въжарова- автор на фентъзи романи, също приема присърце предизвикателството и решава да се включи.
 
Въпреки позитивната книжна кампания на Йоана, все още е разпространено схващането, че у нас не се чете. Дали обаче това е така?
 
Последното изследване по темата, направено в средата на тази година сочи, че 49% от хората над 60 години не четат, докато при тези до 29 години процентът нечетящи е едва 24. Освен това 34% от младите твърдят, че четат почти всеки ден, докато при хората над 60 години този дял спада до 22%.
 
За да проверим сами достоверността на тези данни решихме да направим свое импровизирано проучване из софийските улици.