София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

Кои държави забраниха Huawei?

САЩ, Япония, Тайван и още
12 месецаТехнологии 243 Мирослав Митков

САЩ обвиниха Нuаwеі в измама, злоупотреба и шпионаж. След това забраниха на местните дружества да продължат отношения с китайския производител. В началото на май тази година, примерът бе последван и от правителствата на Австралия, Нова Зеландия, Япония и Тайван. Също така държавите се разпоредиха на операторите и технологичните фирми да не зареждат повече от продуктите на китайската марка.

Великобритания също забрани изграждането на 5G инфраструктурата  на своята територия, както и да се използват услугите и оборудването на Huawei. Франция и Германия засилиха мерките за сигурност в това отношение.

На път да въведат забрани и ограничения са Дания, Швеция и Холандия. От друга страна, правителствата на Чехия, Италия, Русия и Бразилия няма да ограничават или спират търговските си отношения с Нuаwеі. Южна Корея, Филипините, Тайланд и още държави от Югоизточна Азия за изграждане на 5G мрежата са използвали технологиите на китайската марка.

Нuаwеі са споделили, че имат сключени договори за изграждане на 5G инфраструктура с над 25 държави, но не посочват кои са те.

Тази седмица се разбра, че и Румъния може би ще забрани продуктите на Нuаwеі за изграждане на 5G мрежата. Причината за това са по-строгите мерки за сигурност при развитието на мрежите от ново поколение.

Много държави се притесняват, че китайската марка Нuаwеі не е независима от правителството на държавата и нейните търговски отношения с други страни може да са повод за шпионаж.

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!