София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Колумбия ще дава гражданство на венецуелски деца

Родени на нейна територия

12:31 ч. 06.08.2019 г.Политика 12

Колумбия съобщи, че на децата на венецуелци, родени на нейна територия, ще се издава колумбийско гражданство. Решението е взето, тъй като цели 20 000 деца са изложени на риск да останат без гражданство. 

Колумбия е основната дестинация, към която се отправят венецуелските граждани,бягащи от социалната, политическата и икономическата  криза в страната. До решението, свързано с отдаването на гражданство, се стигна, поради опитите от страна на Колумбия да се справи с големия мигрантски поток и последиците, произтичащи от него.

Президентът на Колумбия Иван Дюке подписа резолюция, с която става възможно хиляди деца на венецуелски родители, които вече са родени на колумбийска територия,  да получат гражданство.

Административната мярка обхваща около 20 000 деца, родени в Колумбия от 19 август 2015 г., които са вписани в гражданския регистър и тези, които са родени на колумбийска територия през следващите две години, от влизането в сила на нормата. Единственият начин, към днешна дата, за получаване на колумбийско гражданство по рождение е поне един от родителите да е колумбийски гражданин или ако е чужденец, да бъде постоянно пребиваващ  в южноамериканската държава. Това силно затруднява получаването на гражданство от деца на  нелегални мигранти.